GRUBEER, idzcie na ASG, fajniejsza zabawa i nawet taniej wychodzi. przynajmniej celność jest i broń prawie jak prawdziwa :wink:
Grzebałem przy bezpiecznikach,teraz nie chce odpalić-Octavia
Zwiń
X
-
Grzebałem przy bezpiecznikach,teraz nie chce odpalić-Octavia
Witam, to mój pierwszy post na tym forum i niestety żałuję że nie bardziej pozytywny. Nie wiem co mnie podkusiło i zacząłem grzebać w mojej Octavii przy bezpiecznikach, wyjmowałem je sobie, oglądałem i wkładałem z powrotem. No i później się zdziwiłem, bo nie mogłem odpalić silnika. Podczas próby rozruchu rozrusznik chwilkę pokręci, potem na wskaźnikach tam gdzie pokazuje przejechane kilometry (nie ogólny wskaźnik kilometrów) pokazują się kreski a następnie zera, zeruje się także godzina. Zauważyłem także, że po takiej próbię rozruchu nie można włączyć radia, trzeba wówczas odłączyć kostki przy radiu, podłączyć ponownie i wtedy radio działa. Po kolejnych próbach uruchomienia silnika trzeba wykonać te same manewry z radiem. Nie wiem też czy ma to z tym związek ale po grzebaniu z bezpiecznikami także wyciągnąłem żaróweczki oświetlające tablicę rejestracyjną, gdyż były przepalone i żarówkę od trzeciego światła stopu. Na początku myślałem, że może włożyłem bezpieczniki w nie swoje miejsce ale sprawdziłem z rozpiską w instrukcji obsługi i wszystko się zgadza. Zresztą wszystko działa, typu światła, dmuchawa, wycieraczki tylko nie mogę odpalić auta. Też nie wiem czy ma to związek ale wyciągałem baterie z kluczyka od centralnego zamka. Proszę Was o pomoc w rozwiązaniu problemu. Model auta to LX, silnik 1.6 AEE.
-
-
ale to by kontrolka immo świeciła
a rozrusznik kręci dobrze? akumulator dobry?
sprawdź te bezpieczniki, bo chyba któryś włożyłeś w nie swoje miejsce->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Kontrolka immo jest w porządku. Rozrusznik kręci jak zawsze ale wydaje mi się że rozrusznik powinien kręcić do momentu kiedy nie puszczę kluczyka a on po sekundzie staje i wtedy zegary szaleją. A bezpieczniki sprawdzałem 3 razy. Zauważyłem też, choć nie wiem czy tak było przed usterką, że jak włączę dmuchawy na pozycję 4 to zapala się kontrolka od ABS-u.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SiwasMordasRozrusznik kręci jak zawsze ale wydaje mi się że rozrusznik powinien kręcić do momentu kiedy nie puszczę kluczyka a on po sekundzie staje i wtedy zegary szaleją
sprawdź akumulator :idea:->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Grzebałeś na włączonym jakimś odbiorniku (światła, radio itp) Włożyłeś bezpiecznik i zrobiłeś zwarcie albo jak zwał tak zwał w każdym razie spowodowałeś spadek napięcia na aku i albo go zostaw to sam powróci do swojego potencjału, albo prostownik i jazda... Najszybciej byłoby gdybyś go z drugiego autka na kabelkach próbował odpalić... (Miałem podobny problem przy montażu nowego gniazda do haka przyczepki, wystraszyłem się gruuuubo, ale wszystko się dobrze skończyło). Pzdr
Komentarz
-
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
poprzednie modele:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SiwasMordasOkazało się jednak, że akumulator siadł przez te zabawy. Dziękuje wszystkim, którzy wzięli udział w dyskusji w tym temacie i za cenne rady. Bardzo przyjazne forum. A na zakończenie zacytuje kolegę @kazik4x4@: "A inni niech się uczą, że: jak się nie psuje to nie grzebać". Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz